Klockan 15.00 idag lyfte så äntligen embargot för Radeon Navi, varför de delar av internet en annan besöker nu svämmar över av recensioner. För att förenkla det hela för dig tänkte jag därför sammanfatta läget på GPU-marknaden något nedan.

Redan i september förra året lanserade Nvidia sin senaste grafikkortsarktitektur Turing. 2000-serien, som den också kallas, var dock något av en besvikelse för många då den trots flertalet nya funktioner så som hårdvaruaccelererad ray-tracing till syveende och sist endast levererade samma prestanda som tidigare till samma prislapp som tidigare.

Många hårdvaruintresserade har sedan dess ställt sitt hopp till AMD ifråga om att erbjuda konkurrens till Nvidia och skapa prispress på marknaden. När AMD under E3-mässan i juni visade upp sin nya arkitektur Navi för världen gjorde de det således med högt ställda förväntningar. Det stod dock tidigt klart att de flesta entusiasterna skulle bli besvikna. AMD hade nämligen valt att acceptera Nvidias prissättning och tänkte således lansera sina utmanare till RTX 2060 och RTX 2070 till en likartad prislapp och med likartad prestanda som sin konkurrent. Något som förvånade konsumenterna, men som också verkar ha förvånat Nvidia.

Redan inför E3-mässan teasade Nvidia något de kallade för Nvidia Super. Något direkt avslöjande av vad detta utgjordes av kom dock aldrig under mässan. Orsaken till detta visar sig i efterhand ha varit att Nvidia fann att AMD:s hand var svagare än vad de hade räknat med.

När Nvidia Super papperslanserades i början av denna vecka innebar det därför en knockout på AMD:s lansering redan innan den ens inträffat. Nvidia lanserade nämligen RTX 2060 Super med likvärdig prestanda till tidigare RTX 2070 för blott 500kr mer än det tidigare RTX 2060 (alltså runt 4699kr). Samt RTX 2070 Super med i det närmaste likvärdig prestanda till Radeon VII och Geforce 1080ti till samma pris som det tidigare RTX 2070 (alltså runt 5849kr).

Nvidias agerande tvingade AMD till det historiska agerandet att sänka priserna på sina produkter innan de ens lanserats. Varför AMD under fredagskvällen meddelade att Radeon RX 5700 nu skulle släppas till ett rekommenderat pris om 4190kr (istället för 4590kr) och att Radeon RX 5700XT nu skulle lanseras till ett rekommenderat pris om 4790kr (istället för en prislapp om runt 5490kr).

AMD:s agerande förefaller utifrån recensionerna dock inte ha varit tillräckligt för att på allvar rädda deras lansering och få Radeon Navi att bli det självklara valet för den som är på jakt efter ett grafikkort i mellansegmentet.

Baserat på Sweclockers testresultat presterar Radeon RX 5700 i snitt runt 5% sämre än RTX 2060 Super till en prislapp om endast 500kr mindre. Värt att betänka är då att AMD-kortet saknar flertalet moderna renderingstekniker så som hårdvarueaccelererad ray-tracing och att referensmodellen har en kylare av ett betydligt enklare snitt än sin rival.

Radeon RX 5700XT presterar i sin tur cirka 3% bättre än RTX 2060 Super till samma pris som den senare diton men saknar likt sin lillebror stöd för flertalet moderna renderingstekniker och levereras med samma klena kylaranordning.

Utifrån den uppvisade prestandan och Nvidias hårdvarustöd för flertalet moderna renderingstekniker så som ray-tracing är det därför svårt att dra någon annan slutsats än att Nivdias kort fortsatt är det bästa valet för den som önskar ett modernt och relativt högpresterande grafikkort till en prislapp värdig mellansegementet. RTX 2060 Super är därför Navi-lanseringens största vinnare och det kort du borde köpa istället för Radeon RX 5700 eller Radeon RX 5700XT!

Previous articleRyzen 3000-serien är äntligen här, och AMD är sannerligen redo att lägga beslag på dina besparingar!
Next articleSwitch – den perfekta kompanjonen på semestern!

Kommentera