Klockan 15.00 idag lyftes så äntligen embargot för AMD Ryzen 3000-serien samt Radeon Navi varför de delar av internet som en annan besöker nu svämmar över av recensioner. För att förenkla det hela för dig tänkte jag därför sammanfatta läget på CPU-marknaden något nedan.

Ryzen 3700x har ett rekommenderat pris om 3890kr (dvs. samma pris som Intels 9700k), medan 3900x har ett rekommenderat pris om 5 890kr (dvs. samma pris som Intels 9900k). Båda processorerna slår sina rivaler i produktivitets applikationer medan de i det närmaste slår jämt i spel.

Redan med första generationens Ryzen som släpptes i april 2017 blev AMD en verklig utmanarare till Intel på processormarknaden. Marknadsdelarna vanns i huvudsak genom att erbjuda processorer med fler kärnor och fler trådar än Intels motsvarigheter i samma prissklass.

Första generationens Ryzen-processorer var dock generellt svagare än intels motsvarigheter i spel. Med uppdateringen av line-upen på en något förbättrad 12nm-process under 2018 tog AMD kliv framåt beträffande spelprestandan – dock utan att lyckas nå riktigt hela vägen fram till samma nivåër som Intel.

Med andra generationens Ryzen, eller 3000-serien om du så vill, tar AMD klivet till 7nm. Förutom krympningen har arkitekturen därutöver genomgått ett antal större förändringar ämnade att förbättra spelprestandan. Det är utifrån de recensioner jag hittills hunnit ta del av tydligt att AMD nu i det närmaste nått samma nivå av prestanda i spel som Intel.

I Battlefield V i upplösningen 1080p presterar de nya ryzen-processorerna långt bättre än första generationens Ryzen och landar därför också nära Intels toppmodeller i prestanda. I grafen nedan syns prestandasiffror hämtade från Sweclockers recension av 3700x och 3900x.

Battlefield V i 1080p hämtade från Sweclockers recension. Stötta Sweclockers genom att läsa deras recension på länken nedan.

https://www.sweclockers.com/test/27760-amd-ryzen-9-3900x-och-7-3700x-matisse

I Assassins Creed: Odyssey – en titel där AMD historiskt haft det tungt – presterar Ryzen 3000-serien i det närmaste i paritet med Intels motsvarigheter.

Siffror från Assasins Creed: Odyssey i 1080p hämtade från Sweclockers recension. Stötta Sweclockers genom att läsa deras recension på länken nedan.

https://www.sweclockers.com/test/27760-amd-ryzen-9-3900x-och-7-3700x-matisse

Överlag så är det såhär resultaten ser ut. Ryzen är i det närmaste i paritet med Intels motsvarigheter i spel. Till Ryzens fördel är dock fortsatt att den erbjuder fler kärnor och fler trådar till ett lägre pris än Intel. För den som gör mer med sin dator än att bara spela är Ryzen således fortsatt det solklara valet. I och med Ryzen 3000-serien är det dock också ett enkelt val även för den som i dagsläget mest spelar, men som vill göra sitt system mer framtidssäkert.

För den som önskar beställa sig en Ryzen-processor ur 3000-serien finns de i dagsläget att förboka hos de flesta stora återförsäljarna. Leveransdatumen för de nya CPU:erna varierar dock mellan de olika återförsäljarna. Generellt verkar ett tidigt leveransdatum också resultera i ett högre pris. Den som vill köpa dessa processorer till deras svenska riktspriser gör således bäst i att sitta lugnt i båten under de närmaste veckorna då exempelvis komplett verkar salta prislappen något för alla early adopters.

Webbhallen, ett dotterbolag till Komplett, håller sig till det svenska riktpriset för 3900x men med ett betydligt senare leveransdatum än nyss nämnda Komplett.

Previous articleEclipse släpper ny singel – vilken också råkar vara den officiella Dreamhack Showdown-låten!
Next articleRadeon Navi är äntligen här – men de nya AMD-korten är inget som du borde köpa!