Control från finska Remedy (tidigare kända för bland annat Max Payne och Alan Wake) är ett av de spel som Nvidia för närvarande bundlar med 2000-seriens grafikkort. Spelet påminner en hel del om studions tidigare alster Quantom Break, i vart fall i den grafiska stilen, och släpps den 27 augusti. I god tid inför släppet har Remedy nu gått ut med spelets systemkrav. Det är därför hög tid att ta reda på hur lovande Control är och om din PC har vad som krävs för att kunna köra detsamma!

Kontrollera mera…

Minimumkrav:

 • OS: Windows 7, 64-bit
 • CPU: Intel Core i5-7500 / AMD Ryzen 3 1300X or better
 • GPU: Nvidia GeForce GTX 1060 / AMD RX580 or better
 • Ray-Tracing GPU: GeForce RTX 2060
 • RAM: 8GB
 • DirectX: Version 11

Rekommenderad:

 • OS: Windows 10, 64-bit
 • CPU: Intel Core i5-8600K / AMD Ryzen 7 2700X or better
 • GPU: Nvidia GeForce GTX 1080Ti / AMD Radeon VII or better
 • Ray-Tracing GPU: GeForce RTX 2080
 • RAM: 16GB
 • DirectX: Version 12

Föga förvånande är systemkraven höga. För den som önskar spela i 1080p krävs ett GTX 1060 eller RX 580. För spelande i högre upplösning rekommenderas ett 1080 Ti (eller motsvarande så som RTX 2070 Super) alternativt ett Radeon VII.

Studions föregående spel Quantum Break var också det rejält krävande. Det fick för övrigt också en hel del kritik i samband med släppet för dålig optimering. Control som rullar på samma spelmotor som Quantum Break, Northlight, är dock studions första spel efter att de återigen blivit fristående (Microsoft hade tidigare exklusiva utgivningsrättigheter för studions spel) och studion har i intervjuer sagt att de spenderat nödvändig tid att förfina varje version av detsamma.

Quantum Break var ruskigt snyggt, men kanske något stelt och innehöll en tämligen revolutionerande lösning för global ilumination vilken dock tvingade utvecklaren att köra spelet i en oerhört låg upplösning till konsol.
I 4k har inte ens ett 2080 Ti en chans tt nå 60 bilder per sekund.

Än högre är systemkraven dock för den som önskar spela med strålspårning igångslaget. Spelet som är ett av flaggskeppen för Nvidias satsning på strålspårning i realtid behöver som minimum när funktionen är aktiverad ett RTX 2060. Rekommederat är dock att den som önskar spela med strålspårning har ett RTX 2080 eller bättre.

Remedy visade i samband med att Nvidia avtäckte sin satsning på RTX upp grafikmotorn Northlights nytillkomna DXR-egenskaper.

Control blir det första spelet utvecklat av Remedy att släppas till Playstation. Något Sony gjorde en stor sak av under sin E3-presskonferens 2018 på vilken spelet visades för första gången. Nedan kan du se denna trailer i sin helhet.

I trailern ser vi inte röken av den annars så omtyckte Sam Lake, men ändå luktar det väl Remedy lång väg?

För ett par veckor sedan visade Remedy upp spelet i all sin prakt och på Nvidias hemsida kan den som är spekulant på ett kort i RTX 2000-serien också se jämförelser mellan hur spelet ser ut med strålspårning aktiverat respektive avstängt.

Åh, strålspårning i realtid!

Control är ett av de spel som jag ser mest fram emot under sensommaren då spelet ser ut att ha ett mer varierat gameplay än studions tidigare titel Quantum Break samt inte inkluderar några live-action serieavsnitt. Jag ämnar således återkomma med intryck när spelet släpps den 27 augusti.

Previous articleSå kom det äntligen – efter mycket om och men – Nvidia RTX 2070 Super!
Next articleRTX 2070 Super – första intryck, spelprestanda och temperaturer!

Kommentera