Det råder prisinflation på grafikkortsmarknaden och mången hårdvaruentusiast vet därför inte om denne ska skratta eller gråta. Lanseringen av AMD RX 5700-serien samt Nvidias RTX 2000 Super-serie ämnar att råda bot på detta, frågan är om de lyckats och om RTX 2070 Super känns som en uppgradering över vad jag hade sedan tidigare?

Sexig kylare i krom…

Att byta eller inte byta grafikkort – det är frågan. För egen del har jag alltsedan lanseringen av GTX 1080 Ti känt suget efter mer grafikkraft. Då spelade jag på en 3440 X 1440-skärm och behövde således all kraft jag kunde få. Prislappen om närmare 8000 kronor var dock svårare att smälta varför jag lugnt satt kvar på mitt GTX 1070.

Det har gått ett par år sedan dess och mycket vatten har runnit under broarna. Min koreanska ultrawide-skärm har bytts ut mot en 27″ 4k 120hz-skärm från Acer men mina komponenter har alltjämt varit desamma. Mitt Asus Strix GTX 1070 har visserligen tjänat mig väl – men saknar kraft att driva moderna spel i 4k.

När Nvidia lanserade sin Turing-arkitektur och RTX-serien väcktes åter hoppet om en rimlig uppgraderingsväg, detta släcktes dock snabbt när jag konstaterade att den nya serien enbart gav samma prestanda till samma pris. Trots det har det många gånger ryckt i köptarmen under det senaste året. Lanseringen av Super-serien som erbjuder samma prestanda men till en lägre prislapp fick mig dock att till sist öppna plånboken.

Valet föll på ett RTX 2070 Super FE direkt från Nvidia. Till priset om 5890 kronor inkluderade Nvidia då också spelen Control (från finska Remedy) samt Wolfenstein Youngblood (från svenska Machinegames). I Sweclockers recension presterar RTX 2070 Super ( i upplösningen 4k) enkom cirka 5% sämre än ett 1080 Ti till en prislapp om endast 5890kr. Resan mot att få kortet var desto mer krokig och den kan du läsa om i mitt föregående inlägg.

Nu har jag haft mitt RTX 2070 Super i ett par dagar och har således hunnit testa allsköns titlar varför jag är redo att ställa det mot mitt GTX 1070 i en rad spel samt sammanfatta mina intryck så här långt.

Battlefield V

Dice har fått mycket skit för sitt sätt att hantera launchen av BF V, en del förtjänt och en del oförtjänt, Battlefield V är dock långt ifrån seriens bästa spel trots att det såklart är det snyggaste.

Battlefield V är ett av mina mest spelade spel. Tidigare körde jag det i 4k med 80% resolution scaling vilket gav mig en FPS om cirka 70-90 bilder per sekund – min CPU Ryzen 1700 i 3.5 ghz flaskar något. I äkta 4k med inställningsreglagen ställda till max, alltså i ultra, fick jag cirka 30 bilder per sekund. Med mitt RTX 2070 Super kan jag med alla reglage, utom DXR, på max njuta av 55-60 bilder per sekund. Med enbart ett par mindre tveaks når jag således mina föredragna 60-90 bilder per sekund. En markant uppgradering som väl motiverar min investering.

Forza Horizon 4

Lego-tillägget till Forza Horizon 4 var i ärlighetens namn ingen höjdare, men snyggt det var det!

Forza Horizon 4 är ett sådant spel som jag ständigt återkommer till när det vankas nytt innehåll eller DLC. Tidigare spelade jag det i 4k med inställningar mellan medium och high. Detta generade relativt stabila 60 bilder per sekund. Med mitt RTX 2070 Super kan jag vrida upp samtliga reglage utom skuggor till max (alltså högre än spelets ultra-inställningar) och ändå bibehålla stabila 60 bilder per sekund. Ett relativt stort lyft.

World War 3

World War 3 hade en oerhört misslyckad start, men har på sistone blivit alltmer populärt och fungerar dessutom allt bättre.

World War 3 må vara en blek Battlefield-klon, men ändå återkommer jag till det titt som tätt när andan faller på. Spelet är snyggt men oerhört statiskt och lider så som många andra indiespel av dålig optimering. Med mitt GTX 1070 kunde jag spela i 4k med samtliga inställningar utom texturer på low och fick då relativt stabila 60-90 bilder per sekund. Med mitt RTX 2070 Super kan samtliga reglage utom effekter vridas upp till max med bibehållen frame rate. Ett klart lyft.

PUBG

PUBG är i det närmaste en modern klassiker. För egen del känns genren mest uttjatad.

Personligen blir jag nu mera matt av battleroyal-spel. PUBG spelade jag dock en hel del av när det begav sig. Optimeringen har sedan dess blivit betydligt bättre även om spelet fortsatt är relativt tungdrivet. Med mitt GTX 1070 spelade jag i 4k med 80% resolution scaling på en blanding av high och medium. Detta gav cirka 60-90 bilder per sekund. Med mitt RTX 2070 Super kan jag istället spela i 4k med 100% resolution scaling med samtliga reglage uppvridna till max utom post processing vilket generar samma stabila frame rate.

Insurgency Sandstorm

Insurgency är inte snyggt på bild, men när kulorna viner och skärmen skakar är det snyggt så in i bomben!

Insurgancy är prestandakrävande och ytterligare ett sådant tämligen ooptimerat indielir. Med mitt GTX 1070 lirade jag i 4k med samtliga inställningar ställda till low, detta för att få en jämn bilduppdatering om 60-90 bilder per sekund. Med mitt RTX 2070 Super kan reglagen istället ställas till high med samma bilduppdateringsfrekvens. Ett trevligt resultat. Med lite tweakande kan inställningarna troligen ställas högre, men i de förinställda valen dödar SMAA:n frekvensen i högre inställningar.

Assassins Creed Odyssey

Odyssey kommer jag mest troligt aldrig att ta mig igenom. Dels för den spattiga frame raten och dels för det horribelt långsamma upplägget.

Assassins Creed Odyssey flyter inte väl alls med en ryzen 1700 i 3.5 ghz. Med det som utgångspunkt gick det ändå att konstatera att mitt RTX 2070 Super klarar av att leverera spelbar frame rate i 4k med inställningarna ställda till high. 4k var med mitt GTX 1070 en omöjligt. Allt som allt skulle jag dock vilja klassa Odyssey som ospelbart med min setup då min CPU omöjliggör en stabil bilduppdateringsfrekvens.

Far Cry New Dawn

Far Cry New Dawn är snyggt i 4k men det flyter i ärlighetens namn inget vidare på en processor som enkom klarar av att köras i 3.5 ghz…

Far Cry New Dawn är ytterligare ett sådant spel där min Ryzen 1700 inte riktigt orkar med att leverera fullt ut spelbar frame rate. Trots det är jag ett stort fan av Far Cry-serien och dess spelmotor Dunia. Med mitt GTX 1070 kunde jag spela igenom New Dawn och Far Cry 5 med reglagen på Ultra i 1440p. Med RTX 2070 Super är det möjligt att skruva upp upplösningen till 4k.

DXR i Battlefield V

Low, medium, high, ultra. I DXR betyder samtliga inställningsnivåer dramatiskt försämrad prestanda.

Battlefield V är det enda spelet i min spelsamling som stödjer RTX. Med Direct X 12 igång och DXR klarar kortet mellan 15-45 bilder per sekund i 4k. Flytet är dock allt annat än stabilt och spelet stannar flertalet gånger upp helt. Med en blanding av medium och high och DXR på low blir bilduppdateringen mer stabil men fortsatt utgör 30 bilder per sekund normalfallet. Om resolution scaling sätts till 80% stiger bilduppdateringen något – resultatet är dock allt annat än spelbart. När jag stegvis ställer ner upplösningen hämtar sig bilduppdateringen alltjämt och i 1080p är spelet fullt spelbart även med DXR. För egen del värderar jag dock hög upplösning högre än snygga reflektioner varför funktionen stängs av.

Förpackningen, kortet och temperaturerna

Nvidia vet hur man bygger och förpackar premiumprodukter, vilket inte alltid kan sägas om deras partnertillverkare. Förpackningen nosar på samma kvalitet som Razer och Apple och kortet i sig är tungt, ja till och med mycket tungt. Trots att det är betydligt kortare än mitt Asus Strix GTX 1070 så väger det betydligt mer. Ljudnivån är klart jämförbar med det sistnämnda även om jag kan sakna funktionen att fläktarna stänger av sig vid vila. Temperaturerna är relativt låga och kortet blev under mitt testande aldrig varmare än 75 grader. När det kommer till överklockning är det inte lika roligt. Sedan Nvidia introducerade Turing-arkitekturen är manuell överklockning i det närmaste meningslöst då kortet redan från start boostar så högt det bara går. Med power-limiten på 120% och temperaturmålet uppskruvat till max håller kortet sig strax under 2 ghz. Klart godkänt men knappast revolutionerande.

Summering

Allt som allt så är jag såhär initialt mycket nöjd med min uppgradering. Kortet är tyst, snyggt och leverar cirka 100% bättre prestanda i 4k ultra än mitt tidigare GTX 1070. Kostar det så smakar det dock och RTX 2070 Super FE är trots att Nvidia tillskillnad från samtliga andra partners håller sig till MRSP nästan 1000 kronor dyrare än vad mitt Asus Strix GTX 1070 var när det införskaffades. Trots prislappen och trots att en kunde önskatt att det hänt mer på grafikkortsmarknaden under dessa nästan två och ett halvt åren så är jag nöjd. Mycket nöjd!

Previous articleControl – allt du behöver veta inför släppet!
Next articleA plague tale innocence – senaste spelet att lägga beslag på grafikkronan!

Kommentera