Under min vistelse i blekinge besökte jag ett gäng goda vänner. Vänner jag spenderat otaliga timmar med i spelens underbara värld. En kväll vankades det co-op spelande varför jag här tänkte dela med mig av några guldkorn att spela tillsammans under varma sommarkvällar eller regniga sommardagar på semestern.

Soffspelande är sällan så glamoröst men alltid ack så trevligt!

Overcooked

Sockersött och superfrustrerande…

Overcooked släpptes redan 2016, sedan dess har också en uppföljare hunnit se dagens ljus. Det är till ytan enkelt till sitt upplägg. Ett matlagningsspel för fyra spelar lokalt eller online. Trots att upplägget är simpelt, laga den mat som spelet ber dig, så bjuder det på rejäla utmaningar vilket garanterat väcker en del känslor bland spelarna. Utmaningen är enkom artificiell dock, ni spelar alltså tillsammans, varför de tävlingslystna bör välja ett annat spel. För egen del anser jag att Overcooked är i det närmaste briljant. Briljant enkelt att ta till sig men svårt att bemästra då utmaningen ständigt stiger spelet igenom. Overcooked avslöjar vem du egentligen är och skiljer agnarna från vetet och ledarna från pöbeln.

Gang Beasts

Flummigt men oerhört, oerhört våldsamt!

Innan mitt besök i blekinge hade jag aldrig spelat Gang Beasts. Det fick jag äta upp rejält. Spelet är likt overcooked enkelt att ta till sig men ännu svårare att bemästra. Detta kooperativa spel för fyra spelare lokalt går rätt och slätt ut på att vara den sista överlevaren på varje bana. Varje vinst genererar en poäng och den som har flest poäng när samtliga banor spelats igenom vinner. Med axelknapparna styr du din karaktärs armar vilket ger dig möjlighet att greppa saker eller frenetiskt slå hål i luften medan övriga funktioner utförs med knapptryckningar på A, B och Y-knapparna. Till en början finner du säkert upplägget och kontrollen enfaldig, men här finns ett väldigt djup och den som bäst klarar av att kontrollera sin karaktär vinner nästan altid.

Rocket Leauge

Vad som får kallas för en modern klassiker…

Rocket Leauge har sedan releasen under 2015 blivit ett världsfenomen. Utvecklaren Psyonix skapade dock redan under 2012 sitt första fotbollsbilspel, men någon succe blev det aldrig. En kombination av förfinat gameplay, snygg grafik och att spelet under relasemånaden var gratis till PS-plus gjorde dock denna andliga uppföljare till ett spel som de flesta spelat och som nästan alla, även utanför gamingvärlden, känner till. Rockt Leauge är dessutom riktig kul tillsammans med fyra spelare i split screen varför det också förtjänar en plats på denna lista.

A Way Out

Ett välsvarvat narrativ och en helskön upplevelse!

Svenske Jose Fares slog igenom stort med spelet Brothers: A tale of two sons som han utvecklade under sin tid hos Starbreeze. Det spelet bjöd på ett intrekat narrativ där du som spelare kontrollerade två bröder samtidigt. Spelet beskrevs av många som ett co-op spel utan co-op. Hans andra spel A Way Out vilket utvecklats av den nystartade studion Hazelight och som ges ut av EA är likt sin föregångare ett narrativdrivet spel om två omaka vänner men som denna gång inte bara innehåller co-op utan enbart kan spelas i co-op. Denna katt och råtta lek till berättelse är ständigt spännande och spelmomenten varierade varför detta är ett spel som du, om du inte redan spelat det, bara måste spela!

Mortal Kombat Xeller annat valfritt spel i serien

Sa någon hoppspark?

Fighting genren är en genre som jag egentligen inte förstår mig på. Varför någon skulle vilja betala 600 kronor för att få slå sina polare i ansiktet övergår mitt förstånd. Trots det och trots att jag är sällsynt dålig på alla fightingspel så älskar jag Mortal Kombat. Inget går upp emot att kasta upp sin motståndare i luften och därefter hoppsparka de i plytet så att samtliga ben i ansiktet knäcks. Det mina vänner, det är ren och skär kärlek!

Så en bubblare – sportspel

Det där är jag när jag likt en hare skuttar förbi motståndarna!

För den som likt mig är tävlingsinriktad och som sysslar eller sysslat med diverse idrotter så är den uppsjö av sportspel som finns såklart goda val när det vankas soffspelande med polarna. För egen del spelar jag helst NHL, dels för att jag är bra på det och dels för att det är så svårt att ta sig till för en nybörjare att den som bäst behärskar kontrollerna alltid vinner. Mången gamer föredrar dock Fifa varför även det är ett självklart val för den fotbollsintresserade. Sportspel finns det dock av alla typer. Välj ett som passar dig och dina vänner så får ni garanterat en trevlig kväll!

Previous articleA plague tale innocence – senaste spelet att lägga beslag på grafikkronan!
Next articleRain of reflections – vad händer?

Kommentera