Svenska Machinegames (baserade i Uppsala och bestående av grundarna till den en gång så briljanta – men nu i det närmaste kursade – utvecklaren Starbreeze) släpper idag sitt fjärde spel i Wolfenstein serien. Den tidigare så rosade serien verkar dock denna gång ha gått på en rejäl mina och betygssnittet ser hittills svagt ut.

Spelets viktade resultat på Metacritic var vid tillfället för bildtagningen endast baserat på ett par recensioner.

Alla som likt mig älskat Machinegames omstart av Wolfenstein som serie och spelat varje del i densamma har troligen längtat efter denna dag. Dagen då den senaste spinoffen, Wolfenstein Youngblood, släpps.

Youngblood introducerar co-op spelande till serien och bjuder utöver det på en rad nyheter så som lättare RPG-inslag och en mer öppen värld. Machine Games är denna gång inte ensam utvecklare utan har biträtts av Arkane Studios (Dishonored och Preys) franska filial.

Egenfångad screenshot i glorious 4k. Spelet flyter likt sin föregångare som en dröm med mitt RTX 2070 super.

Medan tidigare spel varit i vart fall relativt rosade av spelpressen verkar Youngblood ha fått en svag start med tämligen ljumma betyg. För seriens fans är det svaga motagandet troligenytterligare lut på en redan ljummen lax. Machinegames meddelade nämligen för bara ett par dagar sedan att spelet inte kommer innehålla stöd för DXR vid lanseringen.

I Sverige var FZ först ut med en recension, vilken publicerades redan igår, i vilken de delar ut betyget 2/5 – vilket med deras terminologi betyder ”tveksamt”.

Serien klassiska protagonist BJ Blazkowicz är i Youngblood utbytt mot hans två döttrar. Uttrycket ”det går i familjen” har aldrig känts mer passande.

Det är dock inte bara den svenska spelpressen som är skeptisk till seriens fjärde spel. IGN konstaterar i sin recension att spelet är okej, men att det aldrig kommer ens i närheten av att leva upp till sina föregångare. Betyget landar därför på 6.5/10

Destructoid anser även de att spelet är sämre än föregångarna. I sin recension kritiseras spelet för att sakna den balans mellan en djup och intressant story och grym spelbarhet som föregångarna stoltserade med. Betyget landar därför på 6/10.

Flera andra publikationer är dock mer positiva. PC gamer finner spelet vara både klart bättre, och klart sämre än sina föregångare. Som helhet att beakta är de dock relativt nöjda och delar ut 69/100 i betyg.

Game Informer tycker i sin tur att spelet är mycket bra. För att parafrasera (ovanligt i text – men ändå) så anser de att spelet skiner i striderna och i den för serien nya RPG-mekaniken vilket i det närmaste väger upp det faktum att storyn inte är lika intressant. Betyget landar på mycket positiva 85/100.

Själv har jag, när detta skrivs, endast hunnit spela en timme av spelet. De första intrycken är dock allt annat än positiva. Det känns inte som det Wolfenstein som jag kommit att älska. Borta är smygandet, fokuset på narrativet och bandesignen känns hittils än sämre än i The New Colossus. Ännu är det för tidigt att ge slutliga omdömen dock. Räkna med fler intryck i början på nästa vecka.

Youngblood utspelar sig närmare tjugo år efter senaste spelet i serien The New Colossus, trots det är det mesta i estetiken sig likt.
Previous articleRain of reflections – vad händer?
Next articleA plague tale innocence – recension!

Kommentera