I samband med E3 mässan i juni meddelade Microsoft att de avsåg att lansera tjänsten Xbox Game Pass även för PC. Denna prenumerationstjänst som mot en månadsavgift låter dig spela nya och gamla spel, såväl exklusiva titlar som titlar från tredje part, lanserades i betaform bara ett par dagar senare. För att markera att tjänsten befinner sig i en betafas lanserades pc-diton till en halverad prislapp jämfört med motsvarigheten till konsol och kostar således endast 50 kronor per månad. So far so good kan tyckas, men allt är inte guld som glimrar…

Som en del i Microsofts satstning på PC-spelande lanseras under hösten Halo Master Chief Collection till PC. Det är första gången sedan Halo 2 som ett Halo släpps till fler format än Xbox.

Låt oss ta det hela från början. Den nya Xbox-Appen för PC, vilken är ett krav för att använda Xbox Game Pass till PC, kan laddas ned direkt från Microsoft Store. De allra flesta som försöker ladda ner appen kommer dock att mötas av ett felmeddelande. Orsaken är att det krävs att du sitter på en senaste versionen av Windows för att appen ska gå att installera. Problemet är att varken storen eller Windows självt informerar dig om detta varför din huvudvärk troligen börjar redan här. Tro mig dock. Det blir värre!

Snygg bakgrund, trevlig logga och total havererad app.
Ingen verkar särskilt nöjd med användarupplevelsen…

Om du likt mig klarar av att ladda ned och uppdatera Windows manuellt kommer du sannolikt också lyckas såväl ladda ned som få igång appen. Jag säger sannolikt då ingen riktigt kan vara säker på att det inte uppstår andra fel på vägen. Med appen nedladdad tillåts du logga in med ditt Microsoft-konto vartefter du kan signa upp för Xbox Game Pass och registrera dit betalkort. Väl inne i appen slås du troligen av det goda utbudet av titlar och det snygga gränsnittet. Återigen så är allt som glimrar inte guld dock…

Här finns en uppsjö av grymma titlar så som Metro Exodus, Pray och Forza!

De första problemen med appen uppstår om du försöker ladda ned något. Till en början ser det hela ut att gå bra. Du tillåts, sedan senaste uppdateringen, att välja vilken lagringsenhet du önskar installera spelen på innan din nedladdning startar. I teorin. Att få något att de facto börja laddas ned är nämligen i det närmaste omöjligt och troligt är att du gång på kommer kommer att mötas av samma felmeddelande ”ett oväntat problem uppstod” innan du helt enkelt ger upp och lägger ned.

Det är bra att en numera kan installera spelen på valbar lagringsenhet.
Det är mindre bra att nästan inga spel går att ladda ned…

Alltsedan Xbox Game Pass lanserades för PC har jag försökt att ladda ned Metro Exodus. Ett av årets bästa spel som jag gärna vill återuppleva till just PC. Trots otaliga försök har jag bara en gång lyckats få nedladdningen att starta. När den väl startade fick jag uppleva den långsammaste nedladdningshastigheten sedan jag använde internet via telefonjacket senast, problemen slutade dock inte där.

Med Metro Exodus installerat hade jag såklart planer på att spela denna actionpärla. Det visade sig dock vara svårare än vad jag först anat. Spelet startade för att därefter frysa vid huvudmenyn och sedan krascha till desktop. Jag stängde frenetiskt av alla program som vanligtvis körs i bakgrunden, men spelet bara fortsatte krascha. Efter en snabb googling kunde jag konstatera att fler än jag stött på samma problem. Ännu en gång var det således bara att ge upp.

Det finns fler än jag som inte är helt nöjda med hur varken Xbox-appen eller Metro Exodus till Xbox Game Pass fungerar.

”Det är bara en beta” hör jag någon säga. Det är sant. Xbox Game Pass till PC är i betastadie. Men det är också en beta som Microsoft tar betalt för. Sedan jag installerade och betalade för Xbox Game Pass till PC har jag bara kunnat ladda ned och spela en enda titel – Forza Horizon 4 – en titel som jag hade på min hårddisk sedan tidigare. Mycket talar dock för att Xbox Game Pass till PC blir en lika vital del av PC-spelandet framgent som det är för konsolspelandet på Xbox men då krävs det att Microsoft ser till att ordna upp funktionaliteten – för i dagsläget är denna tjänst inte värd en femtiolapp av dina surt förvärvade slantar i månaden!

En god ide som hittils inte lever upp till förväntningarna. Inte på grund utav spelutbudet utan att tjänsten helt enkelt inte fungerar.

Spel som stödjer Xbox Game Pass till PC

 • ABZU
 • ACA NEOGEO METAL SLUG X
 • ARK: Survival Evolved
 • Astroneer
 • Battle Chasers: Night War
 • Battle Chef Brigade Deluxe
 • Battlefleet Gothic: Armada
 • Blazing Chrome
 • Bomber Crew
 • Bridge Constructor Portal
 • Broforce
 • Brothers: a Tale of Two Sons
 • Book of Demons
 • Clustertruck
 • Crackdown 3
 • Crosscode
 • Dead Rising 4
 • Die for Valhalla!
 • Disneyland Adventures
 • Everspace
 • Fez
 • Football Manager 2019
 • Forza Horizon 4: Standard Edition
 • Full Metal Furies
 • Gears of War: Ultimate Edition for Windows 10
 • Gears of War 4
 • Goat Simulator
 • Guacamelee 2
 • Halo: Spartan Assault
 • Halo: Spartan Strike
 • Halo Wars: Definitive Edition
 • Halo Wars 2: Standard Edition
 • Hatoful Boyfriend
 • Hellblade: Senua’s Sacrifice
 • Hello Neighbor
 • Hollow Knight
 • Hotline Miami
 • Imperator: Rome
 • Into The Breach
 • Lichtspeer: Double Speer Edition
 • Marvel vs. Capcom: Infinite
 • Momodora: Reverie Under the Moonlight
 • Metro Exodus
 • Middle-earth: Shadow of War
 • Mindzone
 • Moonlighter
 • MudRunner
 • Mutant Year Zero: Road to Eden
 • My Time at Portia
 • Neon Chrome
 • Old Man’s Journey
 • Operencia: The Stolen Sun
 • Opus Mangum
 • Ori and the Blind Forest: Definitive Edition
 • Orwell: Keeping an Eye on You
 • Oxenfree
 • Prey
 • Pony Island (Daniel Mullins Games)
 • ReCore
 • RiMe: Windows Edition
 • Riptide GP: Renegade
 • Rise of Nations: Extended Edition
 • Rise of the Tomb Raider
 • Rush: A Disney-Pixar Adventure
 • Ruiner
 • Samorost 3
 • Sea of Thieves: Anniversary Edition
 • Shenmue I & II
 • Silence – The Whispered World 2
 • Sinner for Windows 10
 • Slay The Spire
 • Shoot n Merge 2048
 • Smoke and Sacrifice
 • Snake Pass
 • State of Decay 2
 • Stealth Inc 2
 • SteamWorld Dig 2
 • Sunset Overdrive
 • Super Lucky’s Tale
 • Superhot
 • Supermarket Shriek
 • Surviving Mars – First Colony Edition
 • Riverbond
 • Tacoma
 • Timespinner
 • Titan Quest Anniversary Edition
 • The Banner Saga
 • The Banner Saga 2
 • The Banner Saga 3
 • The Flame In The Flood
 • The Gardens Between
 • The Last Door: Season 2 Collector’s Edition
 • The Messenger
 • The Stillness of the Wind
 • The Surge
 • The Turing Test
 • Thimbleweed Park
 • Thumper
 • Torment: Tides of Numenera
 • Tyranny Gold Edition
 • Unavowed
 • Undertale
 • Valkyria Chronicles
 • Vampyr
 • Void Bastards
 • Wandersong
 • Wargroove
 • Wasteland 2: Director’s Cut
 • West Of Loathing
 • Wolfenstein II: The New Colossus
 • We Happy Few
 • Wizard of Legend
 • Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection
Previous articleWolfenstein Youngblood – videorecension!
Next articleNhl 20 – allt vi vet såhär långt!

Kommentera