Om en som jag är intresserad av spel och hårdvara finns det ständigt ett behov av att uppgradera och uppdatera sig. Med uppdateringarna blir det hårdvara över. Hårdvara som en säljer till andra hårdvaruentusiaster (ofta sådana med mindre pengar på fickan). Jag har själv köpt mycket begagnad hårdvara under min studietid och lärde mig då hur en är inte bara en god säljare utan också en god köpare och hur viktigt det är.

I och med min uppgradering till ett RTX 2070 Super har jag också sålt vidare mitt Asus Strix 1070. Lyxen av att ha flera grafikkort liggande hemma är ingen lyx jag unnar mig själv. Valet av marknadsplats föll denna gång på Sweclockers.se – men de är alla desamma.

Ett något dammigt grafikkort med några år på nacken.

När annonsen legat uppe ett par dagar hörde en kille i en grannkommun av sig och ville köpa kortet. Han prutade något men kunde i gengäld hämta upp kortet relativt snart. Jag accepterade budet och tydliggjorde att betalning i så fall skulle ske via Swish. Spekulanten gillade dock inte detta och ville hellre betala med cash, men verkade efter att jag stod fast vid min ståndpunkt tyst acceptera det hela.

Efter att vi gjort upp om pris och plats för överlämning av kortet kom det så på dagen för köpet ett nytt meddelande. ”Ok. Hoppas verkligen inte kortet har någon coilwhine (spoltjut)”. Först och främst kan sägas att vi aldrig tidigare diskuterat kortets eventuella coilwhine, jag har inte heller i annonsen skrivit att kortet inte har någon coilwhine. För det andra dyker denna fråga (eller snarare förtäckta hot) upp först efter att vi kommit överrens om ett köp.

När jag säljer saker begagnat är jag tydlig med vad jag säljer. Ett två år gammalt grafikkort som är lite dammigt men har fungerat väl – till två femtedelar av sitt ursprungspris. I det priset ingår originaltillbehören samt originalkartongen – varken mer eller mindre. Kortet hämtas och skickas inte. Med detta som utgångspunkt förväntar jag mig också att eventuella spekulanter kan bete sig. Antingen köper du det jag erbjuder eller så gör du det inte.

På köparnas marknad saknas ofta förmågan att vara just en god köpare.

Jag har själv varit ung. På den tiden där varje krona var livsviktig var jag mycket noggran med vad jag köpte eller inte köpte, men jag kom aldrig överrens om en deal för ett sedan åter börja ställa krav och ultimatum. Jag visste att när vi väl var överrens och dealen var done då var förhandlingen slut.

Idag säljer jag sällan saker online. Varför? Jo just på grund utav det ovanstående. På misstänkliggörandet, på det ständiga prutandet och på de orimliga kraven. Begagnatmarknaden är verkligen köparens marknad – och jag kan bara hoppas att fler i framtiden lär sig konsten att vara en god köpare!

Previous articleStar Wars Battlefront II – ännu mer innehåll är påväg!
Next articleBattle Royale – varför jag redan är trött på genren (video)!

Kommentera