Jag har nu haft min Razer Phone II i typ två veckor och känner mig redo att ge den ett omdöme.

Det här med att recensera telefoner är svårt. I vart fall om en inte är en av de som testar samtliga modeller. För egen del har jag haft en Samsung Galaxy S8+ i drygt två år. En telefon jag varit närmast sjukligt nöjd med och som jag mest troligt inte hade behövt byta ut än på ett par år om det inte varit för att telefonen alltjämt började ge upp. Varje intryck av min Razer Phone II behöver därför ses i ljuset av just min tidigare Galaxy S8+.

Razer Phone II, POP-gubbe och en planta.

När jag packade upp min Razer Phone II slogs jag genast av hur påkostade såväl kartongen som tillbehören var. Det är något särskilt med en groteskt stor och ormbeklädd snabbladdare. När jag väl startade upp telefonen var det först och främst flytet som gjorde intryck på mig. För ja. Det är skillnad på 120hz och 60hz – även på en telefon, och det är efter ett par veckor med Razer Phone II uppenbart att även telefonmarknaden på sikt kommer att röra sig mot displayer med högre uppdateringsfrekvens.

Vad som dock relativt snart blev än mer uppenbart än flytet var att färgerna skärmen ritar upp i jämförelse med min S8+ kändes bleka och livlösa och att de svarta partierna kändes gammaldags ljusa. Orsaken är såklart att displayen i Razer Phone II är en LCD medan panelen i S8+ är en OLED. OLED är för telefoner, precis som för TV-apparater, fullständigt överlägset LCD – så är det bara!

Mycket av min tid med min telefon spenderas på Youtube. Jag tittar på Youtubevideos på tåget, i köket medan jag lagar mat och medan jag hänger tvätt i det allmänna torkrummet. Ljudet från högtalarna i Razer Phone II är vida överlägset alla andra telefoner jag användt. Dels är ljudet i stereo och dels är det högre än konkurrenternas. Med hörlurar är historien en annan dock. Razer Phone II saknar likt många andra moderna telefoner hörlursingång och fy i helvete vad värdelöst det är att sakna 3.5mm jack. Oförlåtligt Razer. Oförlåtligt!

Innan du köper en Razer Phone II bör du tänka på att det är oerhört svårt att få tag i såväl skärmskydd som skal till densamma. Tro mig du behöver skärmskydd och skal – telefonen är nämligen närmast enkom byggd av glas – för glas går sönder!

Batteritiden då. Razer Phone II håller alltid minst en hel dag för mig. Jämfört med min S8+ är detta varken bättre eller sämre. Utan ungefär detsamma. Och det med skärmen satt till 120hz. Helt okej med andra ord men knappast världsomvälvande.

Razer Phone II levereras med i det närmaste en stock-version av Android. Vilket är trevligt. Upplevelsen kan dock ibland kännas i det närmaste väl steril och även om jag aldrig saknar Bixby så hade det ibland varit trevligt med fler smarta appar redan från start. En ska alltid hylla enkelhet dock och visst gör den rena upplevelsen Razer Phone II till en trevlig telefon redan ur kartongen.

Mitt största problem med Razer Phone II har dock uppstått när jag gör något så ovanligt som att prata i telefon. Telefonen tappar ständigt teckningen, högtalartelefonen (vilken jag ofta använder) fungerar uselt och växlandet mellan Wifi och 4g leder allt som oftast till rena nätverkskrascher där inget fungerar på flera minuter. Tillråga på allt har telefonen flertalet gånger valt att starta om sig själv mitt under samtal, vilket knappast gjort upplevelsen bättre. Razer Phone II är således en dålig telefon för den som önskar använda sin telefon som telefon.

Kameran då. Kameran är inte heller någon direkt uppgradering från min Galaxy S8+ – utan förefaller i det närmaste vara sämre. Bilder blir ofta gryniga, upplevs som lågupplösta och i dåliga ljusförhållanden är resultatet allt som oftast en suddig massa. Den är inte dålig dock, det finns trots allt möjlighet att ta bra bilder – men det är knappast en toppkamera.

En snygg förpackning och bra skärpedjup. Bilden är alltså inte tagen med telefonen.

Sammanfattningsvis är jag inte särskilt imponerad av Razer Phone II. Den är snygg och snabb men uppfattas ofta som svag på de områden där det gäller som mest. Kanske kan den vara ett bra val om du kommer över den till ett billigt pris, vilket jag gjorde, men jag skulle i annat fall rekommendera dig att köpa något annat. Om jag hade satt betyg i siffror på hårdvara hade betyget blivit 5/10.

Razer Phone II är en snygg, men medelmåttig, telefon som egentligen bara klår sina konkurrenter på enda sak – nämligen skärmens bilduppdateringsfrekvens!
Previous articleDen hittills bleka spelhösten – mina samlade recensioner!
Next articleRemnant: From the ashes – kort recension!

Kommentera