Remnant: From the ashes är det näst senaste i raden av souls-liknande spel, det senaste är The Surge 2 vilket jag ämnar recensera inom kort. Spelet har fått relativt goda betyg av den samlade spelpressen vilket fick mig att köpa, spela och nu recensera detsamma.

Personligen ogillar jag spel som är svåra bara för att vara just svåra. Samtliga spel i denna genre tenderar att passa in på det ovanstående. Remnant: From the ashes är inget undantag. Spelet är svinsvårt, inte minst i bossfighterna, åtminstone om du spelar ensam.

Remnant: From the ashes är Gunfire games (en studio bildad av tidigare medlemmar av THQ-studion som gav oss Darksiders) andra spel. Spelet har genererat en hel de uppmärksamhet inte minst bland hardcore pc-spelare.

Den som spelar för att ta en del av en intrikat och spännande story bör leta någon annanstans än i Remnant from the ashes. Spelets story är en axelryckning som bäst och allt från mellansekvenserna till karaktärernas animationer känns som reliker från förra generationens konsoler.

Det är dock inte bara mellansekvenserna som känns gamla. Även grafiken har en del brister. Spelet drivs av Unreal Engine 4 vilket märks när det kommer till prestandan, för egen del hade jag ingen chans att hålla 60-fps i 4k, men vilket inte märks när det kommer till den grafiska kvaliten.

Effekterna i spelet är relativt snygga, så är även texturerna men övriga delar av grafiken är medelmåttiga som bäst och miljöerna känns ofta skrämmande tomma. Kanske är den medelmåttiga grafiken en följd av att spelet delvis är slumpgenererat – eller så är det bara en följd av utvecklarens förmodade låga budget.

Remnant har ett par komponenter som gör det unikt i genren dock. Dels så är banorna delvis slumpmässigt utformade, vilka bossar du möter, vilka item som droppas och banornas upplägg varierar mellan olika genomspelningar, vilket höjer omspelningsvärdet.

En snutt från spelets inledande område.

Utöver slumpgenereringen är den största skillnaden mot andra souls-liknande spel att fokuset här inte är på närstridsvapen utan på skjutvapen – vilket ger spelet en drastiskt annorlunda känsla. Personligen känns Remnant mer som ett spel för mig än något annat spel jag spelat i genren.

Många delar av gameplayet följer den souls-liknande mallen till punkt och pricka. Förvänta dig inte en massa loot i Remnant: From the ashes dock. Det finns visserligen fler än ett vapen, och samtliga är dessutom uppgraderingsbara, men looten består här till största del av material som används till att uppgradera befintliga vapen. Bossfighterna genererar dock ofta i ett eller ett par nya vapen, men i övrigt badar du inte direkt i de.

För den som spelar solo, som jag, blir det snabbt dock närmast pinsamt uppenbart att spelet är anpassat för flera spelare. Redan i det första riktiga området stöter jag på fiender som enbart kan skadas bakifrån. Fiender som när du spelar själv är svåra att få att vända ryggen till i de trånga korridorerna. Det hela blir änn värre i spelets bossfighter som innehåller allt för många normala fiender för solospelaren.

Som helhet är Remnant: From the ashes en alltför opolerad upplevelse för att jag ska orka mig igenom densamma. Spelet skiner i fråga om stridsmekanik, stämning och utmaning men har brister på samtliga övriga områden. Den tuffa svårighetsgraden, som bara blir än värre för den som spelar solo, och avsaknaden av intressant story gör att betyget för min del får stanna på 5/10. Den som ämnar att spela tillsammans med andra kan addera åtminstone en pinne till betyget dock.

Remnant: From the ashes är ett genomgående medelmåttigt lir som dock kan vara köpvärt för den som älskar souls-liknande spel och ämnar att spela spelet tillsammans med andra likasinnade.

Previous articleRazer Phone II – recension!
Next article[R] Spelen vi minns – Ryse: Son of Rome!

Kommentera