De allra flesta som hängt med i spelvärlden den senaste veckan vet att Ghost Recon Breakpoint knappast tagits emot med öppna armar av varken spelpressen eller spelarna. Faktum är att kritiken varit så hård att jag kände mig tvungen att teckna upp mig på en månads Uplay+ för att själv få testa. Testat har jag nu gjort, och ja – kritiken är befogad.

Betygssnittet för Breakpoint ser allt annat än ljust ut. Roligt nog förefaller även kritikerna denna gång vara just kritiska.

Ubisoft har under den senaste konsolgenerationen valt att likrikta alla sina spelserier. Du kanske minns tornen i Assassins Creed? De letade sig in i Far Cry, The Crew och till och med Watch Dogs innan spelarna tröttnade och Ubisoft plockade ut de, eller förändrade de, i samtliga sina spelserier.

De senaste åren handlar likriktningen istället om RPG-mekanik. Samtliga Ubisoft spel skall ha RPG-mekanik – allt för att kunna sälja lootlådor eller items för mikrotransaktioner. Detta blev tydligt med Far Cry New Dawn tidigare under detta år som för första gången i serien innehöll ett levelsystem för vapen och fiender.

Ghost Recon Wildlands var ett steg i denna likriktning av Ubisofts spelserier. Det var det första spelet i denna serie att hänge sig åt en öppen värld. Breakpoint tar dock ytterligare steg i likriktningen. Här finns levelbaserad loot, levelbaserade fiender och levelbaserade uppdrag vilket gör spelet närmast oskiljbart från The Division på dessa punkter.

Breakpoint kan vara snyggt, det är dock lätt att missa skogen för alla löven. Inte minst när löven består av fullständigt vidriga mikrotransaktioner och en helt tom spelstruktur.

Levelsystemet i Breakpoint är dock totalt meningslöst. Meningslöst för att spelet i grunden har behållt one hit kills och skillbaserat skjutande. Att ta bort det skulle ha gjort spelet till något helt annat än ett Ghost Recon-spel men att inkludera det trots att det inte fyller något annat syfte än att möjliggöra mikrotransaktionsköp av prylar smakar inte heller direkt gott i munnen.

I Breakpoint går intäktsmaximeringen före allt annat. Storyn som visserligen i bästa fall kan beskrivas som lövtunn slås helt sönder av den ludonarrativa dissonansen. I Breakpoint kraschar du ner på en ö, när samtliga av dinna fellow ghosts dör tvingas du att ensam ta upp kampen mot öns onda makter. Ensam är du dock bara i mellansekvenserna så fort spelet får chansen stoppar det nämligen in dig i en hubbvärld med 100 andra dig. Så mycket för att berätta en kraftfull story.

Det är också oerhört oklart varför det en finns andra spelare i denna hubbvärld, när det helt saknas anledning att interagera med de. Den mest troliga orsaken är såklart att det annars inte funnits någon anledning att spendera pengar på flashiga kläder, skor och andra prylar vilka endast kan köpas för riktiga pengar.

Ja, jag orkade bara ta bilder på en enda plats. Allt annat hade ju betytt att jag varit tvungen att spela mer av skiten som kallas Ghost Recon Breakpoint.

Breakpoint är vad AAA delen av spelbranschen är 2019. Ett spel som bara existerar av en enda orsak att mjölka så mycket pengar som möjligt från sina spelare. Det är i det närmaste äckligt hur lågt denna bransch har sjunkit de senaste åren. Under den förra konsolgenerationen pratade många utvecklare om hur de på sikt ville att spel skulle beaktas som konst. Möjligheterna till det har de stora utgivarna dock smulat sönder med sådan kraft de senaste åren att de ska vara glada om spel, i vart fall spel av denna typ, inte snart förbjuds i många av den utvecklade världens länder.

Stormen runt Breakpoint är således välförtjänt och likt Fallout 76 är det ett spel så uppenbart söndersmulat av viljan att vinstmaximera att det riskerar att omkullkasta en hel bransch. Väl vore väl det. Breakpoint har nämligen fått mig att allt mer närma mig bristningsgränsen för vad jag tål när det kommer till spel.

Previous articleBattlefield V – Intryck från operation underground (video)!
Next articleGhost Recon: Breakpoint – kan vara närmast äckligt snyggt!

Kommentera