Den som följt denna succéblogg (2000 unika besökare är inte fy skam) sedan starten vet att den ibland gästas av en filur kallad Kevin. Kevin spelar också TV-spel, i alla fall när han är hos mig, varför också han såklart ska få vara med och lista sina bästa spelupplevelser under 2019. Listningen, som innefattar ett oklart antal spel, har föredömligt tagits fram och sammanställts av mig. Häng med! 

En kall novembermorgon på tåget mellan Örebro och Stockholm ringer jag därför upp Kevin för att höra mig för om vilka spel han tycker har varit bäst under det gångna året. Klockan är 07.13 när första signalen ljuder, men först 07.23 lyckas jag väcka den sömndruckna chilenaren till liv. 

– Yolo jag sover, viskar han lågt. 

– Inte nu, svarar jag.

– För nu, nu ska du få lista årets bästa spel på ATSG! 

– Årets vaddå? Vad pratar du om! 

– Årets bästa spel, du vet de där listorna jag gör. Du ska också få lista dina favoritspel under 2019. 

– Jaja. De där listorna är säkert jättebra Yolo, men nu ska jag sova! 

Samtalet bryts. Ingen lycka denna gången alltså. Som med alla stjärnor är denne Reyes ibland lite svår att nå fram till. Men skam den som ger sig. På vägen hem, och på den för sjusovare mer beskedliga tiden om 18.30, gör jag ett nytt försök. Blott ett par signaler senare når jag fram. 

– Nu, yolo. Nu ska du få lista de spel du tycker varit bäst i år – utbrister jag gladlynt. 

– Det blir säkert bra, men du vet nu äter jag så vi får ta det där en annan gång. Kontrar detta chilenska eldhav till människa.

– Men, du har ju lovat – kontrar jag. 

Ingen respons, ingen respons alls…

– Du lovade imorse att vi skulle ta det här nu – ljuger jag för att försöka få i vart fall någon form av respons.

– Mhm, svarar han helt utan att ta notis om vad jag just sa.

– Hejdå Yolo! Hans svar ekar i den övrigt tysta kupén.

Jag gör ett par försök till, bland annat genom att hetsringa till Rituals i Marieberg där Kevin arbetar – men alltid lägga på så snart någon svarar. Detta genererar dock inget gensvar. I mitt huvud ekar frågan ”hur fanken ska jag nu få till min lista”. Sen kommer jag på det. Jag gör den själv, men skriver den som om Kevin gjort den. Briljant – om du frågar mig! 

3. Horizon: Zero Dawn 

Horizon: Zero Dawn släpptes visserligen inte under 2019, utan under 2017. Det är heller inte ett spel som Kevin spelat under det gångna året. Det finns således inte ett endaste litet sätt att få det att passa in på denna lista men jag vet att Kevin ändå skulle krävt att få ha med det. ”Horizon: Zero Dawn är ett fantastiskt spel” skulle Kevin säga. Han skulle också säga ”Jag bryr mig inte ett skit om när det släpptes”. Det gör i ärlighetens namn inte jag heller. Horizon: Zero Dawn rockar och får såklart en plats på denna hedervärda lista. 

Horizon är inte bara ett fantastiskt bra spel, utan också ett ruskigt vackert sådant. Motorn Guerilla utvecklade till spelet, Decima, används också i nu aktuella Death Stranding!

2. Cities Skylines

Det finns få spel som Kevin spelat så få timmar av under 2019 men så många timmar av totalt som Cities Skylines. Denna stadsbyggarsimulator är i ärlighetens namn rätt kass utan moddar. ”Vägarna blir ju skeva” minns jag att Kevin utbrast initialt. Med massvis och åter massvis av spelarskapta moddar blir det dock fantastiskt och de städer Kevin skapat här är så välbyggda, välplanerade och fulla av liv att jag storknar. 1000 timmar har det enligt min Steam historik blivit hittills, och mer kommer det troligen att bli när väl andan faller på igen. 

Cities Skylines är sällan supersnyggt, men det är ändå svårt att inte uppskatta de storverk duktiga kreatörer kan skapa däri.

1. Dead or Alive 6

Kevins lista över årets spel 2019 skulle troligen bara innehålla ett endaste spel. Dead Or Alive 6. Det enda spel han i ärlighetens namn behöver, och troligen det enda spel han skulle ha spelat under 2019 om det inte vore för att jag ständigt tvingar honom att spela andra nysläpp. Kevin älskar Dead Or Alive, fullkomligt älskar, och har så gjort sedan det andra spelet i serien på den ursprungliga Xboxen. Trots att DOA 6 var en ofärdig produkt när det släpptes har han spenderat 100-tals timmar med detsamma och troligen njutit av varje minut – förutom när han förlorar online. Favoritkaraktären är Kasumi – det är viktigt att framhålla – och bröstfysiken är fantastiskt.

Dead or Alive innehåller som vanligt extremt detaljerade karaktärsmodeller och mycket sofistikerad bröstfysik, två tydligen viktiga ingredienser för att skapa ett bra fightingspel…

Så. Där har ni den. Kevins listning över årets spel 2019. En något kortare lista som endast innehåller ett spel som faktiskt släpptes i år, men ändock en lista.

Previous articleStar Wars Jedi Fallen Order är närmast galaxtiskt snyggt – i varje fall till PC!
Next articleJedi Fallen Order – recension!

Kommentera