Konami tog paus i två år från Pro Evolution Soccer för att enligt deras egen utsago kunna återvända med en verklig utmanare till Fifa till nästa generations konsoler, nu mera denna generations konsoler. Spelet ifråga är nu här: eFootball 2022 och det är dessvärre hopplöst underutvecklat.

Vi tar det från början. Konami producerar knappt spel alls längre. Istället lägger de all sin kraft och alla sina licenser i pachinko-maskiner i arkad- och spelhallarna. Undantaget har varit Pro Evolution Soccer-serien som fortsatt få nya spel år efter år. Tidigare använde serien sig av Kojimas spelmotor: Fox Engine som också användes i Metal Gear Solid V. Men efter Pro Evolution Soccer 2020 meddelade Konami att serien skulle ta paus för att på allvar ta upp kampen med Fifa användandes populära och mäkta kraftfulla Unreal Engine 4.

Såhär två år senare är det alltså dags. Med ny spelmotor och nytt namn samt ett nytt upplägg tänker Konami ta fotbollsvärlden med storm. Dessvärre är resultatet hopplöst underutvecklat – och ja ibland nästan uselt.

eFootball 2022 är ett gratisspel. Eller ja, de grundläggande funktionerna är gratis. Det vi fått vid dagens lansering är mer likt ett demo till ett fullprisspel och innehåller egentligen enkom ett matchläge där vi antingen kan möta andra lokalt eller online. Mer innehåll ska komma framöver så som ett FUT-liknande spelläge samt ett karriärläge. Hur det blir med det framtida innehållet återstår dock att se – för det här kommer floppa rejält.

När jag startade upp eFootball var det första jag slogs av den hemska grafiken. Själva tutorial-matchen var visserligen fulare än alla andra matcher jag spelat (arenan och de valda lagen gör mycket för den grafiska upplevelsen) men det var snabbt tydligt att det här inte är ett spel av den här generationen…

Rent spelmässigt förefaller eFootball 2022 ha baserats på de äldre mobilspelen. Det är inte så konstigt då samma version av spelet spänner över samtliga plattformar: dvs. allt från mobil till konsoler och PC. Det känns således inte alls särskilt tajt, mjukt eller ”modernt” utan snarare hopplöst styltigt och svårkontrollerat. Trots att jag sitter där med en handkontroll i handen känns det ofta som att jag försöker styra kylskåpen på planen med användande av min mobiltelefons touch-skärm. Hopplöst. Att misslyckas så fatalt med att ta ett fotbollspel som alltid varit spelmässigt briljant till en ny och modern spelmotor är ett fiasko av rang.

Så framtiden då? För egen del kommer jag inte spendera en enda minut till i eFootball 2022. Detta första demo gör det hopplöst tydligt att detta spel aldrig någonsin, oavsett hur mycket innehåll som läggs till, kommer vara något annat än en dålig konsolutgåva av ett mobilspel. Tragiskt, tråkigt och så oerhört frustrerande. Nu saknar EA inte bara konkurrens ifråga om hockeyspel, nej nu står de ensamma kvar med det enda någorlunda välutvecklade fotbollsspelet – och det bådar inte gott inför framtiden.

REVIEW OVERVIEW
Betyg
3
Previous articleKena: Bridge of Spirits – denna generations Ryse: Son of Rome!
Next articleNHL 22 – 27 minuter av nytt gameplay!

Kommentera