Battlefield som serie har en speciell plats i mitt sotsvarta hjärta. Varje gång temalåten snurrar igång så väcks varma minnen till liv. Minnen från Battlefield 1942, Battlefield 2 och inte minst Battlefield 3. Senaste spelet i serien är nu här, och enligt den egna fanbasen så är det bedrövligt. Mina egna åsikter är dock delvis annorlunda. Häng med så förklarar jag varför.

Battlefield 2042 är många gånger ruskigt snyggt på PC, trots den massiva skalan.

First things first. Battlefield 2042 är trasigt, ofärdigt och ja det borde i ärlighetens namn (trots att det nu är cirka 1000 gånger mer stabilt än i betan) aldrig ha släppts i det skick det nu gjorde. Dice hade behövt åtminstone ett par månader till för att få ordning på servrarna och bättre balansera innehållet. Men Battlefield 2042 är inte uselt – inte på något vis.

Under den senaste veckans spelsessioner i All out warfare och Portal har jag och mitt spelsällskap, som inte är lika hårt investerat i serien, diskuterat våra tankar om spelet och inte minst den övriga högljudda spelarskarans tankar om detsamma. Ur mitt eget minne har jag berättat anekdoter om hur Battlefield Bad Company 2 togs emot som seriens konsolifierade pariah vid lanseringen, och hur det snabbt fick öknamnet Battlefield Bad Connection 2, hur Battlefield 3 sågades för att det inkludera möjligheten att gå prone (av de som älskade Bad Company 2) och hur Battlefield 4 var fullständigt horribelt trasigt när det släpptes. Det här rättfärdigar inte att också Battlefield 2042 släppts i ett relativt ofärdigt skick, men det säger något om communityt.

Battlefield som serie har många gånger fler än Call of Duty bytt identitet. Med varje ny titel (utom Battlefield 4) har serien återskapat sig själv – testat nya riktningar och skruvat i spelmekaniken för att åstadkomma nya saker. Varje gång serien förändrats har också någon del av fanskaran blivit upprörd. Likadant varje gång. Ett par år senare har det ”mest hatade” spelet i serien sedan blivit det mest älskade och vid lanseringen av nästa del dyker tusentals spelare med rosaskimrande glasögon upp som fullständigt ”hatar den nya och kassa riktningen” som serien enligt deras tycke tagit.

Scener ur Star Fox 64, jag menar Star Wars… eller nej. Battlefield. Battlefield 2042!

Att ständigt återskapa sig själv kräver dock mod. Och modiga ja, det har Dice verkligen alltid varit – dessvärre på gott och ont.

Många gånger känns det som att Dice dessvärre hade fått bättre respons på sina spel om de fortsatt släppa ett nästan likadant Battlefield varje år – likt Call of Duty. Ett Battlefield som kändes tryggt och familjärt och som aldrig tog ut svängarna. För hur ska man annars tolka att varje ny del alltid utmålas som ”droppen som fått bägaren att rinna över” av den hängivna spelarskaran?

Visst tycker också ja att vissa av designvalen i Battlefield 2042 är felaktiga. Jag ogillar starkt specialisterna (och deras horribelt cringiga voicelines), buggarna och den ibland bedrövliga nätkoden men det finns också massvis av saker som jag älskar. Att äntligen få större kartor med 128 spelare på, ett ”classicläge” värt namnet där vi i communityt kan skapa våra egna upplevelser och ett grundspel som underhåller i alla spellägen är saker som visar att Dice trots allt förstår varför Battlefield är och förhoppningsvis ska kunna fortsätta vara en stark serie med en stark egen identitet.

Jag har hittills spenderat ett trettiotal timmar i Battlefield 2042 och det kommer garanterat att bli många fler. Att sätta ett betyg på min upplevelse känns i ärlighetens namn meningslöst – då det oaktat enbart skulle uppröra människor. Vissa skulle anse det som alltför högt, det snittar trots allt 2 av 10 på Metacritic och ”Mostly negative” på Steam, medan andra skulle se det som alltför lågt då de likt mig ”har sjukt roligt” i spelet. Jag väljer därför att istället såhär långt endast konstatera att Battlefield 2042 idag haft över 100 000 samtidiga spelare på Steam, vilket är högre än något annat Battlefield-spel före det. Hur bra spelet blir i slutändan, och huruvida vi om 10 år pratar om det som en klassiker eller som en flopp, avgörs inte de kommande veckorna utan de kommande åren – och jag tänker helt klart vara med på den resan.

Previous articleCrysis 2 Remastered – ett spel ovärdigt av en nyutgåva..
Next articleJag avskyr Forza Horizon 5!

Kommentera